Nederlands fabricaat Waterdichte hoes wordt meegeleverd

Pelletkachels

Pellets zijn geschikt voor speciale op pellets gestookte kachels, een volautomatisch verbrandingssysteem. U geniet van dezelfde aangename vlammensfeer als een houtkachel maar bent goedkoper uit. Om heel het huis te verwarmen heeft u meerdere units nodig. Maar een geschakelde CV-pelletkachel kan zelfs bestaande radiatoren, vloerverwarming en sanitair water verwarmen. Hetzelfde comfort als met gewone centrale verwarming, maar dan voor minder geld!

Pelletkachels zijn elektrische kachels. Een pelletkachel stoken en pellets kopen is nog steeds goedkoper dan op gas verwarmen! Een schoorsteen is niet nodig, alleen een evacuatiekanaal voor de rook. Een pelletkachel zorgt ervoor dat u warme lucht in de ruimte creëert maar ook kosten bespaard ten opzichte van gas verwarming. Een zeer goede oplossing dus. 

Er wordt verschil gemaakt tussen:

 • Pelletkachels: als aanvulling op uw bestaande verwarmingssysteem
 • Pellet thermokachels / CV-kachels: verwarmen een volledige woning via bestaande leidingen en radiatoren, evenals sanitair water
 • Pellet inbouwhaarden: passen in een open haard
 • Pelletketels: vervangen uw verwarmingssysteem, verwarmen een volledige woning via bestaande radiatoren of moderne vloerverwarming. Verwarmen sanitair water indien ze aangesloten zijn op een boiler. Vooral geschikt voor grote, vrijstaande woningen, boerderijen, hotels en bedrijven met een gasverbruik van meer dan 5.000m3.
 • Industriële CV-ketels: maken het mogelijk als bedrijf autonoom te worden zodat u voor uw verwarming niet van fossiele brandstoffen afhankelijk bent.

Wij van Top Pellets Europe B.V. zijn van mening dat vooral het aantal kW belangrijk is; hoe groter, hoe meer capaciteit. Dit moet afgestemd zijn op de grootte van uw huis en de mate van isolatie. Kijk niet alleen naar de prijs maar ga voor kwaliteit. Want de kwaliteit van uw pelletkachel bepaalt ook de kwaliteit van het branden van de houtpellets.

Hoe werkt een pelletkachel?

Hoe een pelletkachel werkt? Een pelletkachel is bijzonder gebruiksvriendelijk. Een druk op de knop en de kachel doet de rest. In de pelletkachel zelf zit een klein reservoir waar u ruimschoots 10 kilo pellets in op kunt slaan. U dient het reservoir iedere twee tot drie dagen bij te vullen, afhankelijk van uw stookgedrag. Lucht en een gloeispiraal zorgen ervoor dat de pellets in de vuurkorf ontbranden (automatische ontsteking).

Een pelletkachel is een kachel die volautomatisch is. Net als bij een gasgestookte ketel stelt u de gewenste temperatuur in op de thermostaat. De kachel bepaalt vervolgens zelf hoeveel pellets hij daarvoor uit het reservoir moet halen. Een wormschroef bevoorraadt de vuurkorf vanuit het reservoir. Deze schroef gaat sneller of langzamer draaien en regelt zo de hoeveelheid pellets die in de vuurkorf vallen. Bij een pelletketel worden de pellets met een slang uit het reservoir gezogen.

De ingebouwde thermostaat houdt de temperatuur in de gaten en sluit de kans op CO2-vergiftiging uit. U kunt de temperatuur zelfs programmeren voor een hele week vooruit of de pelletkachel bijvoorbeeld ’s ochtends automatisch laten starten zodat het al warm is wanneer u opstaat. En met een afstandsbediening erbij kunt u de kachel vanuit uw luie stoel bedienen. Dit maakt de pelletkachel een goede oplossing voor wanneer u minder mobiel bent.

Nauwelijks rook en as

Er zijn veel voordelen van pelletkachels. Een geluidsarme ventilator blaast de warmte de kamer in, rookgassen worden afgevoerd via een speciaal rookgaskanaal. Doordat er weinig rook vrijkomt, zult u dit ook niet ruiken in uw huis.

Tijdens de verbranding wordt nauwelijks as geproduceerd (0,7%), maar dat wat er is wordt opgevangen in het reservoir. U dient dit zelf te verwijderen. Schoorsteenbranden komen dan ook nauwelijks voor bij pelletkachels. Er wordt zo weinig as geproduceerd omdat het gerecyclede hout weinig vocht bevat. Droog hout wordt warmer en brandt schoner op.

Speciale sensoren voorkomen oververhitting. Wanneer de pellets niet goed verbranden, zal de kachel dit aangeven of vanzelf uitgaan.

Waar moet u op letten bij aankoop van een pelletkachel?

Heeft u nog geen pelletkachel? Deze zijn eenvoudig te installeren, een schouw of schoorsteen is namelijk niet nodig dus een dure verbouwing blijft achterwege. Ondernemers en particulieren kunnen zelfs onder speciale voorwaarden in aanmerking komen voor fiscale tegemoetkomingen en/of subsidie bij de aanschaf van een pelletkachel. Een aantal punten waar u op moet letten bij de aankoop van een pelletkachel:

 • De grootte; deze is afhankelijk van hoeveel u verstookt per uur. Het vermogen moet niet te klein zijn maar ook niet te groot.
 • Design; houdt u van strak en modern of landelijk en klassiek?
 • Pelletkachels met een gietijzeren vuurkorf laten meer afval in de kachel achter. Een gehard stalen vuurkorf heeft meer luchtgaten.
 • De hoeveelheid ‘lawaai’ verschilt per kachel. Kachels die op het stralingsprincipe werken, zijn stiller dan kachels die met een luchtventilator werken. U kunt wel incidenteel het vallen van pellets horen.
 • Gebruiksaanwijzing; ieder merk of model komt met een andere gebruiksaanwijzing. Ga na wat u handig vindt wat betreft bediening en onderhoud.
 • U kunt kiezen tussen vrijstaand of inbouw. Als u al een inbouw openhaard heeft, dient u deze en de schoorsteen grondig schoon te maken voor u de pelletkachel installeert. U kunt ook een pellet boiler kopen die u aan uw CV kunt koppelen. De pellet boiler wordt dan het primaire systeem, uw bestaande boiler is de back-up voor als de pellets niet op tijd bijgevuld zijn. Deze systemen zijn niet mooi maar wel gebruiksvriendelijk, ze hebben een groter reservoir.
 • Onderzoek of u de juiste ontluchting heeft. Voor een goede verbranding is een afvoer van minimaal 1,5 meter hoog aan te raden. Deze hoeft niet boven het dak uit te komen.
 • De mate van isolatie van de ruimte heeft invloed op de besparing die u kunt realiseren.
 • U heeft recht op garantie. Ga niet in zee met iemand die geen service of advies kan bieden.

Laat u in de winkel adviseren wanneer u er zelf niet uitkomt!

Pelletkachel onderhoud

Een pelletkachel heeft natuurlijk niet het eeuwige leven. Om er zo lang mogelijk van te genieten is er onderhoud nodig. Het pelletkachel onderhoud moet periodiek gebeuren na het seizoen, dit maakt het jaarlijks onderhoud.

Maak het reservoir, de aslade (indien aanwezig) en de vuurkorf wekelijks schoon en de ruiten af en toe met wat keukenpapier, een en ander natuurlijk afhankelijk van hoe intensief u de kachel gebruikt. Stofzuig het reservoir maandelijks. Laat de kachel minstens een keer per jaar nakijken door een professional voor een grote schoonmaakbeurt van de kachel en de rookgasafvoer. Geadviseerd wordt de kachel na het stookseizoen een grote schoonmaakbeurt te geven. Kijk ook alle afdichtingen even na. Zo behoudt u een optimaal rendement en lange levensduur.

De invloed van pellets

Kies uiteraard ook voor kwalitatieve pellets die weinig stof en as achterlaten. Pellets van hoge kwaliteit verkorten de levensduur van uw kachel niet omdat de pellets enkel uit schoon hout bestaan, zonder plastic deeltjes, lijmresten of boomschors, waardoor minder slak wordt aangemaakt. Hierdoor bent u er ook zeker van dat de garantie op uw kachel niet komt te vervallen.

Toch kan het voorkomen dat een pelletkachel verstopt raakt of kapot gaat. Kijk eens op onze pagina ‘Brandt de pellet niet?’ voor veel voorkomende problemen.

Rustenburgerweg 3
1646 WJ Ursem
Telefoon: +31 (0)72 503 92 02

Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW
©2024 Top Pellets Europe B.V.