Nederlands fabricaat Waterdichte hoes wordt meegeleverd

Hardhout versus zachthout

Het verschil tussen natuurlijk hardhout en zachthout is dat hardhout van loofbomen komt en zachthout van naaldbomen, zoals de lariks en grove den (grenen). Loofbomen, zoals de beuk en es, groeien langzaam waardoor een compacte, duurzame houtsoort ontstaat die eveneens langzaam brandt en minder vocht bevat. Hout van naaldbomen bevat vaak hars en brandt sneller op. Het verschil zit hem ook in de celstructuur. Zachthout heeft geen houtvaten maar tracheïden voor het transport van water. Binnen hardhout en zachthout is echter ook nog veel variatie in hardheid, want ook sommige naaldhoutsoorten zijn hard en zeer duurzaam. De verschillen tussen pellets van naaldhout en hardhouten pellets zijn dus te merken. Lees verder en kom erachter welke premium pellets voor u de beste keuze zijn.

Kiezen voor pellets
van zachthout of hardhout?

Of u voor pellets van hardhout of pellets van naaldhout gaat, is een persoonlijke keuze waarbij u een aantal feiten mee kunt laten wegen. Hierbij informatie over het pellets kopen en de keuze tussen natuurlijk hardhout pellets en naaldhout pellets:

  • Stookt u weinig of brandt uw openhaard maar kort, of is het niet heel koud, dan zijn hout pellets van hardhout fijner. Het is namelijk gemakkelijker aan te krijgen en er komen langer vlammen vanaf. Zachthout moet eerst goed op temperatuur komen waarna de warmte zich geleidelijk aan verspreidt. 
  • Pellets van hardhout zijn vaak goedkoper.
  • Hoe de pellet gemaakt is, is vaak belangrijker dan van welke houtsoort. Dat bepaalt de hoeveelheid as en het vochtigheidspercentage. Met een vochtigheidspercentage van circa 10% brandt het hout beter en stoot het minder CO2 uit.

Pellets kopen? Top Pellets Europe B.V. verkoopt witte pellets van zachthout en bruine premium pellets van gemengd (hard)hout, beiden van topkwaliteit!

Rustenburgerweg 3
1646 WJ Ursem
Telefoon: +31 (0)72 503 92 02

Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW
©2024 Top Pellets Europe B.V.