Nederlands fabricaat Waterdichte hoes wordt meegeleverd

Bereken uw besparing

U kunt op verschillende manieren besparen door voor pellets te kiezen.

Geld en/of stroom

Allereerst bespaart u geld door voor pellets te kiezen. U kunt hiermee tot wel 60% besparen op uw energierekening, afhankelijk van of u een pelletkachel of pelletketel, die uw verwarmingssysteem vervangt, heeft. U leest hier meer over op de pagina ‘Brandstofkostenbesparing’.

Belastingvoordeel

Als u op pellets stookt, kunt u als bedrijf uw investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Daarnaast zijn er een aantal gemeenten die particulieren subsidie geven op een pelletkachel. Wij vertellen u er graag meer over op de pagina ‘Belastingvoordeel’.

CO2-uitstoot

Bovendien bespaart u het milieu nog meer CO2-uitstoot, wat ook gunstig is voor het broeikaseffect. Pellets worden gezien als CO2-neutraal, er komt geen extra CO2 in de atmosfeer. Meer informatie hierover vindt u op de pagina ‘CO2-uitstoot besparing’. U kunt natuurlijk ook besparen door pellets van minder goede kwaliteit te kopen. Dit kan echter een gevaar opleveren voor uw kachel, wat u dus uiteindelijk weer geld kan kosten.

Brandstofkostenbesparing

Alternatieve energie is een hot item. Jarenlang kregen wij in Nederland het gas vrijwel voor niets. Nu het veel duurder is, loont het om te kijken naar duurzame alternatieven. Pellets zorgen voor een gegarandeerde brandstofkostenbesparing. Een gemiddeld gezin met een gemiddelde woning verbruikt bij een gemiddelde winter ongeveer 3.000kg pellets per jaar. Een pelletkachel verbruikt tussen de 0,6 en 2kg pellets per uur, afhankelijk van factoren als isolatie, warmtebehoefte en of u een pelletkachel of pelletketel heeft bijvoorbeeld. 3.000kg staat dus gelijk aan 1.500 tot 5.000 uur stoken. Bij een goede pelletkachel staat 1,7kg pellets gelijk aan 1m3 gas. In onderstaande tabel ziet u hoeveel geld stoken op pellets u bespaart:

Een rekenvoorbeeld:

U gebruikt +/-1.750m³ gas per jaar, tegen een gasprijs van gemiddeld € 1,38 incl. BTW per m³. (bron: www.overstappen.nl)

Dit kost u:

€ 2.415,- incl. BTW

Om dezelfde energiewaarde te bereiken gebruikt u +/- 3.000 kg bruine pellets (198 zakken van 15 kg à € 5,83 per zak incl. BTW, thuis geleverd, bij afname van 3 pallets tegelijk). Dit kost u slechts:

€ 1.154,38 incl. BTW

UW VOORDEEL

€ 1.260,66 incl. BTW

Prijzen gebaseerd op informatie per 22-05-2024.

Het stoken met pellets is 40-60% goedkoper dan stoken met aardgas of stookolie. Prijzen van aardgas en stookolie blijven bovendien de laatste jaren stijgen en hier geldt natuurlijk ook het risico dat deze fossiele brandstoffen een keer op zijn.

Een pelletkachel zelf is een hele investering, maar met de huidige brandstofprijzen heeft u deze naar verwachting binnen 5 jaar terugverdiend. Stijgen de brandstofkosten nog harder dan wordt de terugverdientijd uiteraard minder. Pellets zijn in de zomer bovendien goedkoper dan in de winter, dus wanneer u voortijdig pellets inslaat, bespaart u daarmee ook geld.

 

CO2-uitstoot besparing

De CO2-uitstoot die vrijkomt bij het verbranden van pellets wordt gezien als CO2-neutraal, als nul, omdat er geen extra CO2 in de natuur komt. Natuurlijk komt er wel CO2 vrij bij het produceren van pellets. Dit is echter uitzonderlijk weinig, 68g CO2 per kWh geproduceerde warmte.

Als we de verschillende brandstoffen tegen elkaar afzetten in kg/MWh:

Elektriciteit: 681 CO2
Stookolie: 342 CO2
Aardgas: 228 CO2
Pellets: 68 CO2
Hakhout: 9 CO2

Ten opzichte van stookolie alleen al is dat een vermindering van de CO2-uitstoot van 80%! Pellets stoken is dus zeer milieubewust en duurzaam.

Rustenburgerweg 3
1646 WJ Ursem
Telefoon: +31 (0)72 503 92 02

Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW
©2024 Top Pellets Europe B.V.