Het branden van pellets wordt gezien als een CO2-neutraal proces. De CO2 die uitgestoten wordt, is dezelfde hoeveelheid als die opgenomen werd door de boom waar de pellets van gemaakt zijn. De CO2 kan nu bovendien weer opgenomen worden door een andere boom, en zo wordt de cirkel van recyclen in stand gehouden. Dat betekent dat de totale CO2-uitstoot als nul gezien kan worden, er komt geen extra CO2 in de atmosfeer.
Het maken van pellets kost daarnaast nauwelijks energie en zorgt voor weinig CO2-uitstoot. Het is een relatief rechttoe rechtaan proces vergeleken met bijvoorbeeld olie raffineren.
Als we de CO2-uitstoot van het maken van pellets meenemen, produceert het branden van pellets ongeveer 68g CO2 per kWh geproduceerde warmte. Bij aardgas is dat 228g/kWh en bij stookolie 342g/kWh. Een opmerkelijke vermindering dus!
Natuurlijk moeten we in ons achterhoofd houden dat tijdens het transport en de productie van pellets ook CO2 uitgestoten wordt. Maar in totaliteit levert dit toch een besparing van wel 80% op ten opzichte van fossiele brandstoffen. De totale ‘grijze’ energie die nodig is om pellets te produceren bedraagt 2-3%. Bij gas is dit 10%, bij stookolie 13% en bij elektriciteit 30%!
Pellets vormen op drie verschillende manieren een laag vervuilingsrisico voor het milieu.
Het maken en verbranden van pellets zorgt voor 80% minder CO2 uitstoot dan het produceren en verbranden van fossiele brandstoffen. En door de duurzame cyclus van een boom gebruiken voor pellets en een nieuwe boom planten, wordt de CO2 die vrijkomt tijdens het verbranden van pellets weer door de nieuwe boom opgenomen. Dat betekent nog minder verontreinigende stoffen in de atmosfeer.
Voorheen werd timmerafval naar de vuilnisbelt gebracht. Als het hout vergaat, komt er methaangas vrij, een zeer krachtig gas dat wel 25 keer schadelijker is dan CO2. Door dit afvalhout te verwerken tot pellets, wordt dus ook de uitstoot van methaangas drastisch verminderd.
Tot slot zijn pellets eenvoudig op te ruimen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de fossiele brandstof olie. Wanneer u olie knoeit, is dit moeilijk weg te poetsen en kan dit enorme schade aanbrengen aan het milieu. Wanneer u pellets knoeit, kunt u deze eenvoudig oprapen en weggooien. Op deze manier vormen ze ook een laag vervuilingsrisico.
Pellets stinken niet, maken geen vlekken en kunnen niet ontploffen, en door de gesloten verbrandingskamer komt er geen stof of roet vrij.