Nederlands fabricaat Waterdichte hoes wordt meegeleverd

Milieubewust

Pellets zijn CO2-neutraal, omdat ze gemaakt zijn van duurzaam verzameld schoon hout. Ze worden gemaakt van afvalhout zoals timmerhout, er worden dus geen bomen voor gekapt. Pellets zijn 100% natuurlijk, ze worden gemaakt van schoon zaagsel en er worden geen chemicaliën of bindmiddel aan toegevoegd. Hout bevat van nature een stof genaamd lignine, die het hout bindt tot de compacte pellets.

Waarom zijn pellets zo milieuvriendelijk?

Brandende pellets stoten minder CO2 uit dan een ontbindende boom in het bos. Wanneer u duurzame houtpellets verbrandt, scheelt dat dezelfde hoeveelheid fossiele brandstoffen die u anders zou gebruiken voor uw openhaard. Het is net als wanneer u uw auto vervangt door een hybride auto. Bijzonder milieuvriendelijk dus! Het asgehalte van Top Pellets Europe B.V. duurzame pellets is na het schoon verbranden 0,7%. Per 100 brandhuren heeft u niet eens 1kg as. Het overgebleven mineraalrijke as kunt u bovendien nog als compost gebruiken in uw tuin, een hernieuwbare bron dus! Onze pellets mogen niet voor niets het Enplus A1 keurmerk voeren.

CO2-emissie reductie

Goede kwaliteit pellets zijn beter voor het milieu dan fossiele brandstoffen als gas en olie. Ze worden gezien als één van de meest pure, duurzame en milieuvriendelijke brandstoffen. Het is een duurzame bron die niet snel opraakt, als we pellets blijven produceren van dode bomen of afvalhout dat anders wordt weggegooid en wegrot. Dit in tegenstelling tot olie die langzaam opraakt. Pellets zijn ook milieuvriendelijker omdat ze minder CO2 uitstoten, het gas dat wereldwijd debet is aan de verandering van het klimaat.

CO2-uitstoot tijdens het branden van pellets

Het branden van pellets wordt gezien als een CO2-neutraal proces. De CO2 die uitgestoten wordt, is dezelfde hoeveelheid als die opgenomen werd door de boom waar de pellets van gemaakt zijn. De CO2 kan nu bovendien weer opgenomen worden door een andere boom, en zo wordt de cirkel van recyclen in stand gehouden. Dat betekent dat de totale CO2-uitstoot als nul gezien kan worden, er komt geen extra CO2 in de atmosfeer.

Het maken van hoogwaardige pellets kost daarnaast nauwelijks energie en zorgt voor weinig CO2-uitstoot. Het is een relatief rechttoe rechtaan proces vergeleken met bijvoorbeeld olie raffineren. Indien u besluit pellets te kopen is dit dus een milieu verantwoorde keuze, zeker gezien onze pellets ENplus A1 gecertificeerd zijn. 

Als we de CO2-uitstoot van het maken van pellets meenemen, produceert het branden van pellets ongeveer 68g CO2 per kWh geproduceerde warmte. Bij aardgas is dat 228g/kWh en bij stookolie 342g/kWh. Een opmerkelijke vermindering dus!

Onuitputtelijk

Pellets in een pelletkachel worden eerst vergast, waarna het ontstane gas verbrand wordt. De CO2 (koolstofdioxide) die uitgestoten wordt tijdens het verbranden van het gas is dezelfde hoeveelheid als die opgenomen werd tijdens de levenscyclus (groeiproces) van de boom waar de pellets van gemaakt zijn. Wanneer er weer een nieuwe boom geplant wordt, kan de CO2 bovendien weer opgenomen worden door deze boom, en zo wordt de cirkel van recyclen (korte koolstofkringloop) in stand gehouden. Dat betekent dat de totale CO2-uitstoot als nul gezien kan worden, er komt geen extra CO2 in de atmosfeer. Er komt minder CO2 vrij bij de verbranding als bij natuurlijke verrotting.

80% besparing ten opzichte van fossiele brandstoffen

Natuurlijk moeten we in ons achterhoofd houden dat tijdens het transport en de productie van pellets ook CO2 uitgestoten wordt. Maar in totaliteit levert dit toch een besparing van wel 80% op ten opzichte van fossiele brandstoffen. De totale ‘grijze’ energie die nodig is om pellets te produceren bedraagt 2-3%. Bij gas is dit 10%, bij stookolie 13% en bij elektriciteit 30%!

Laag vervuilingsrisico

Onze gecertificeerde houtpellets vormen op drie verschillende manieren een laag vervuilingsrisico voor het milieu.

Het maken en verbranden van pellets zorgt voor 80% minder CO2 uitstoot dan het produceren en verbranden van fossiele brandstoffen. En door de duurzame cyclus van een boom gebruiken voor pellets en een nieuwe boom planten, wordt de CO2 die vrijkomt tijdens het verbranden van pellets weer door de nieuwe boom opgenomen. Dat betekent nog minder verontreinigende stoffen in de atmosfeer.

Voorheen werd timmerafval naar de vuilnisbelt gebracht. Als het hout vergaat, komt er methaangas vrij, een zeer krachtig gas dat wel 25 keer schadelijker is dan CO2. Door dit afvalhout te verwerken tot pellets, wordt dus ook de uitstoot van methaangas drastisch verminderd.

Schone brandstof

Tot slot zijn pellets eenvoudig op te ruimen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de fossiele brandstof olie. Wanneer u olie knoeit, is dit moeilijk weg te poetsen en kan dit enorme schade aanbrengen aan het milieu. Wanneer u pellets knoeit, kunt u deze eenvoudig oprapen en weggooien. Op deze manier vormen ze ook een laag vervuilingsrisico.

Pellets stinken niet, maken geen vlekken en kunnen niet ontploffen, en door de gesloten verbrandingskamer komt er geen stof of roet vrij. Pellets kopen? Bekijk alle producten via onderstaande knop.

Rustenburgerweg 3
1646 WJ Ursem
Telefoon: +31 (0)72 503 92 02

Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW
©2024 Top Pellets Europe B.V.